Site Overlay

Dixit variációk nem csak mesemondóknak

A Dixit körüli hájpot az egyik felem érti, a másik kevésbé. Szóval azt értem, hogy a grafika zseniális, és tényleg le a kalappal, fantasztikusan szép az összes kártya.

dixit_banner

Viszont a játék maga… olyan láttuk már valahol… Jó, ez meg persze azért van, mert imprós játékokkal már sokat játszottam, és egészen egyszerűen önmagában az, hogy egy képre ránézek, és akkor húha, gondoljak valami firnyákosra, nem fog meg. Oké, tudom, sokaknak már ez is teljesen újszerű élmény, de nekem valahányszor játszom, mindig az a benyomásom, hogy aki ezen 13 éves koráig nem esett át, az talán soha nem is játszott még igazán. Kép alapján, bedobott szó alapján, az mindegy, olyan sok minden alapján lehet asszociálgatni, számomra egyszerűen csak szomorú, hogy felnőtt emberekkel ez még szemlátomást nemigen történt meg.

photos Christian Creutz

De a Dixitet meg kell menteni. Igen, a grafikája miatt. Nem tudok napirendre térni fölötte, az egész lakást kitapétáznám vele, azt akarom, hogy a barátom legyen, aki rajzolta, azt akarom, hogy zenét írjanak minden laphoz, és én akarok a lapokon szerepelni, ott, abban a különös világban akarok sétálni, ami a lapokon megjelenik, és azt akarom, hogy mindenki, mindenki ezen a Föld nevű bolygón csak olyan lélekkel élhessen, ami a Dixit képi világához méltó. A Dixit kártyákkal játszani kell, a Dixit kártyáit nagyon, nagyon sokat kell nézegetni, a Dixit kártyák jók, a Dixit képek a barátaink.

Úgyhogy most íme néhány alternatív játékjavaslat a Dixit kártyák felhasználásával:

 • dixit odyssey card 1Alap: Állítsunk sorba kártyákat, és mondjunk együtt történetet. De ne csak úgy kutyafuttában, állapodjunk meg előre, milyen szerkezeti szerepük van a történetben. Legyen szép kerek a mese.
 • Dixit kártyaalapú meselánc, de úgy, hogy az éppen soron levő mond valami tág fogalmat a szövegelés végén, amivel kvázi meghívja a következő lapot. Például ha a történethez azt mondtam, hogy “A kiskutya elment piacra, jól bevásárolt, és ki is találta hová megy ezután.”, akkor még hozzáteszem: “olyan helyre ment, ahol az ég és föld egyszerre bizsereg”. Aki leghamarabb úgy érzi, hogy van nála olyan kártya, amire ez illik, az folytatja a mesét. Ha senki, akkor a kutya máshová fog menni.
 • Reklám. A Dixit kártya legyen egy reklám grafikája, ajánljunk egy terméket barátainknak. Lehet rá licitálni is, például a többi játékosnál lévő kártyák alapján. “Én adok érte egy kutyát, aki a csillagokban született és meséket pislog.”
 • Üdvözlőlap – a kártyák aktuális nyaralásunkon vásárolt üdvözlőlapok, melyek a környék nevezetességeit mutatják be. Meséljük el barátainknak, mit írtunk az üdvözlőlapra. Menjünk haza, és legyenek a barátaink érdeklődőek – kérdezzenek tovább az utazásról, ha lehet, a kártya alapján.
 • dixit-2Tudományos kutatás – ugyanaz pepitában, de a téma egy tudományos kutatás eredményeinek ismertetése.
 • A fentiek bármelyike úgy, hogy sorban szólalunk meg, és mindenki csak egy szót mondhat.
 • A lapokkal világot építünk. Mindenki hozzátesz valamit a világhoz, figyeljünk rá, hogy legyen benne élet, rendszer, ellentétek, motivációk stb.
 • Az eredeti játék, de kb. barchobázva kell kitalálni a lapot, vagy ilyen “Mr X” vagy például “mi lenne” ha alapon. Szóval asszociációs kérdésekkel, nem ér direkt megkérdezni, hogy “van rajta kutya?”. Van bakker, de elrontottad a játékot, mert a többin nincs.
 • Elvetemült divattervezőknek, grafikusoknak, belsőépítészeknek és más színmestereknek: színcápázzunk dixit lapokkal. Muahha…
 • Tartsunk tárlatvezetést “egy híres” festő művei alapján (a kártyák), és vázoljuk fel a festő pályafutásainak fontosabb lépcsőit is a kártyák alapján.
 • És végül plusz egy technikai ötlet: Vegyünk elő egy kockát, és tegyünk ki egy körbe mondjuk 20 lapot, az egyikre egy bábut. Valaki dob, tetszőleges irányba ellépeget, és a kártyát felveszi. A következő is dob, stb, míg a lapok el nem fogynak. Erre a módszerre bármilyen játékot építhetünk, hasonlóan működik a Patchwork, és a DokuHounter is. (Utóbbit persze csak az IBM German Speaker bid managerei ismerik, a newcomer tréningek “evidence management” tréningjére találtam ki, hogy kicsit játékosabban tekintsük át, amit a dokumentációról tudni kell. És külön büszke vagyok rá, mert a módszerrel “valódi” játékban csak később találkoztam, szóval akkor is én voltam hamarabb.)

dixit-4

Kívánom, hogy kommenteljétek rongyosra ezt a posztot jobbnál jobb játékötletekkel, amelyekhez nem kell más, csak egy pakli Dixit!

1 thought on “Dixit variációk nem csak mesemondóknak

 1. köszönöm az ötleteket!
  Mi csak egyszeruen 18+ossá alakítottuk, tehat csak szexualisan kétértelmű szavakat hasznalhattunk, rendkívül nagy nevetesek szoktak lennu, ki mit lát belé 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Szilvi, a kétfülű mesemondó. All Rights Reserved. | Intuitive by Catch Themes