Site Overlay

Hol lakik a mesemondó?

Mindig is tudni szeretted volna, volt-e mesemondó “világsztár” a faludban? Gyűjteni mennél, de olyan helyre, ahol eddig még senki sem járt? Csak úgy simán érdekesnek találnád megtekinteni, hol fordultak már meg modern mesegyűjtők? Nem elég egy hosszú lista, ami tele van olyan településnevekkel, amelyekről töredelmesen bevallod, de még sosem hallottál?

magyar_mesemondo

Az alábbi térkép Raffai Judit könyve alapján készült, vagyis azon mesemondókat jelenítettem meg egy google térképen, akikről a Magyar mesemondás hagyománya a vonatkozó fejezetében szól. Félig vagyok következetlen az egyes mesemondókhoz tartozó információk mennyiségének tekintetében, valahogy közben alakult ki az ezzel kapcsolatos habitusom. A térkép a későbbiekben még bővülni fog, például úgy tudom, van egy hasonló produktum Raffai Judit jóvoltából a vajdasági mesemondókról, illetve a szlovák nyelvterületen folytatott gyűjtőmunkák tekintetében a térkép e pillanatban valószínűleg hiányos. Mindazonáltal jó kiindulópont lehet mindenféle kapcsolódó munkák számára.

A térképet Raffai Judit beleegyezésével teszem közzé, hozzájárulását ezúton is nagyon szépen köszönöm.

illusztráció forrása: link

Megjegyzés – hibák, egyebek: Minden mesemondót igyekeztem “legvalószínűbb helyén elhelyezni”. (Néhányan több települést is bejártak, és esetleg egy településnév többször is előfordul a világban.) Amennyiben bármelyik pontot hibásan választottam meg, rossz a leírás, vagy bármilyen fontos kiegészítés hiányzik a térképről, kérlek, feltétlenül jelezd a varga.fogarasi.szilvia@gmail.com e-mail címen, mindenféleképpen javítom.

Megjegyzés – szerzői jogok: A térkép részemről a forrás (térkép link), a “Szilvi, a kétfülű mesemondó” név feltüntetésével, valamint a fentebb hivatkozott könyv megnevezésével szabadon felhasználható. CSAKHOGY! Mivel a produktum Raffai Judit könyvére támaszkodik, felhasználása (bármilyen formátumú publikálása) további szerzői jogi kérdéseket vethet fel, melyek tekintetében nem áll rendelkezésemre elegendő információ, mindenképpen egyénileg kell kiderítened. Tovább bonyolítja majd a kérdést, ha a térkép a jövőben valóban további adatközlőkkel bővül.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Szilvi, a kétfülű mesemondó. All Rights Reserved. | Intuitive by Catch Themes