Site Overlay

Mesék koronával, avagy ezt nem hagyom ki!

Ti ne felejtsetek el kezet mosni, ezen felül pedig hallgassátok meg ezt a szertár podcast adást, de mindenképpen nézzétek meg ezt a Zállatorvos videót. Közben én a koronavírus apropóján íme összehordtam nektek egy hevenyészett gyűjteményt mindenféle koronás mesével. Pánikmentes álmokat kívánok mindenkinek! 🙂

A három korona – avagy Marchetta, az ogre nő szolgálólánya

https://en.wikipedia.org/wiújki/The_Three_Crowns (olasz)

Egy királykisasszony egy ogre nőhöz kerül szolgálónak (vagy nőstény ogréhoz? Ogrék esetében ezt hogy mondják?). Egy darabig titkos szolgálóként működik, míg az ogre a három koronájára esküt nem tesz, hogy nem bántja. Akkor jön a sose-nyisd-ki-azt-az-ajtót sztori, amely ajtó mögött, mert hát csak kinyílik, három aranyba öltözött nő alszik egy-egy trónon – az ogre gyermekei. A királykisasszony megtöri az álomátkot, amiértis az ogre nő ellátja férfi gúnyával és varázsgyűrűvel. A királyhoz érve (nem apjához) persze nem árulja el még magát, az új királynő viszont szeretőjéül kívánja. A királykisasszony elutasítja, halálra is ítélteti a királynő, de akkor az ogre hangja betölti a teret, így a királykisasszony megmenekül. Ha egy ogre telefonál, az ugye nem vicc.

A kígyó koronája

http://oaks.nvg.org/swisb.html#crown (svéd)

Kígyóvá változtatott királykisasszonynak készít apja egy apró koronát, hog viselje, míg a víz le nem mossa róla. Vigyázni kell persze a koronára, mert amolyan mindentjáró malmosító készülék is egyben, még ellopják. Persze elcsenik, megy is a kígyó a sok kígyó alattvalójával a koronácskát visszaszerezni, de el lesznek hessegetve. A koronácska egy malomban végzi, véletlenül porrá őrlik, és akkor BUMM, villám csap a malomba, a királykisasszony pedig megszabadul az átoktól. Jó sok kapzsiság, gőg, irigység van ebben a mesében, de minden jó, ha a vége jó.

Hogyan lett a darunak koronája?

https://moly.hu/konyvek/paskandi-geza-szerk-a-legkisebb-orias (Nyugat-Afrika)

Sajnos erről a meséről csak ennyit tudok, hogy Nyugat-Afrikában gyűjtötték, az meg hát nem egy Mátramindszentnyi terület. Kár, pedig igazi gyöngyszem, egyszerű, mégis szép mese a három állat vitája, melyből talán az is kiderül, vajon a béka, a kaméleon vagy a koronás daru a legősibb lény a világon?

Hogyan lett a darunak koronája kettő

https://medium.com/@gowris/the-crown-of-gold-44b025a09a3c (Afrika)

Sajnos még annyira sem precíz a helymeghatározás, mint az előző esetben, de a történet azért megér egy említést. Aszonygya Afrikai mese… köh… az ilyen laza forrásmegjelölések esetében személy szerint annak valódiságában is kételkedni szoktam, de a sztori amúgy működik, hát itt hagytam.

Egy királyt megsegítenek a daruk, és jutalmul koronát ad nekik. Erre az irigy emberek vadászni kezdik a madarakat, a király ezért tollakká változtatja a koronát.

Cola Pesce, a szicíliai vízi fenegyerek

https://hekaya.de/maerchen/cola-pesce–europa_21.html (Szicília)

(Valamiért erről csak német nyelvű forrásokat bookmarkoltam, de gooogle barátuk biztosan segít neked más nyelven kutakodni, ha érdekel.)

Sok változatában ismert történet az úszni szerető, félig hallá változó fiúról. Grandiózus képek vízi szörnyekről, a szigetet tartó megroggyant oszlopról, félelemről és bátorságról. A király ugráltatja Colát, és az egyik próba során bedobja a vízbe a koronáját, hogy hozza fel a fiú a mélyből.

Az önkéntes katona

google books link (orosz) – Jack V. Haney / The Complete Russian Folktale / Russian Wondertales / II. Tales of magic and supernatural

A link nekem valamiért nem működik jól, az első oldal után nem olvasható a szöveg. Pedig nyilván copy-paste. Na mindegy, rá kell keresni, hogy “volunteer soldier russian folktale”, és máris megjelenik a hármas ikrekkel kezdődő történet, ahol a fiúknak mesterséget kell tanulniuk. Amelyik katona akar lenni, az az átváltozás képességét is megkapja. A cár háborúzik egyet, győz, de csak akkor ismerik el a cárok tanácsában, ha van a fején korona – amit otthon hagyott. A főhős elhozza, amiért jutalom (hatalom) jár. Irigyei meg akarják ölni, egy tóban köt ki, ahol a tó szellemének unokája visszatartja. Együtt bandáznak, nevezett unoka meg akar tanulni átváltozni. Sólyommá változva haza tud szökni, éppen jókor, mert feleségét, a cárkisasszonyt másnak akarják adni. Hát arról a mennyegzőről letehetnek!

Ugyanitt mesetípus jelölést is kapunk: AT 665.

Midász király fülei

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mid%C3%A1sz (görög)

Miután Midász király az aranykéz históriát megúszta, döntőbíró szerepet vállalt egy dalnokversenyben. Amihez persze nem értett, botfülét Apolló szamárfülekkel honorálta. Egy darabig takarta a korona, de aztán jött a fodrász, mert már nem fért a sok haj a korona alá. Jó, itt a korona helyébe bármi mást is ki lehet találni, de azért én koronával szoktam mesélni. Gyerekek halálra röhögik magukat rajta, sok gegre van lehetőség.

És akkor lényegében ugyanez a sztori ír köntösben az EUROPE: “THE KING WITH HORSE’S EARS” cím alatt ezen az oldalon olvasható összefoglalva: https://bookriot.com/2014/08/17/6-folktales-around-world-read-kids/

Ezért van a kakasnak koronája

https://mythopedia.com/chinese-mythology/gods/hou-yi/ (Kína)

Merthogy a taréj az ugye egy korona, vagy legalább sejtettük. Mindenesetre forró volt a világ kilenc nappal az égen, még jó, hogy Yi egy kivételével mindet lenyilazta. Csakhogy az az egy meg nem akart felkelni, de akkor jött a kakas, és előcsalogatta a kukorékolásával. (Esküdni mernék, hogy ez volt az egyik mítoszok csatáján, de nem találom. Mintha Gregus Laci mondta volna.)

A Szent Korona

Keresztje ferde a 24.hu hasábjain, legendákés tények, Wikipédia (magyar)

Nem kell nekünk Kínából importálni koronát, van hazai is! Nem is értem, milyen magyar vagyok én, hogy nem ez volt az első történet, amit említettem?! Na tessék szépen legalább a fenti linket sürgősen végigkattintgatni, holnap dolgozat!

Tim Toldrum halott!

https://www.sacred-texts.com/neu/eng/meft/meft32.htm (angol)

Ki ne hagyjuk Tim Toldrum meséjét, igaz? A macskák királyáról szóló mese igazán szórakoztató, sokféle köntösben előadható történet. Egy ember azt a feladatot kapja, hogy mondja meg Tom Tildrumnak, hogy Tim Toldrum halott. Csakhogy emberünknek fogalma sincs, ki lehet Tom Tildrum. És amikor ezt egy macska előtt valakinek elmondja, a macska felpattan, és elszalad: ó, ha Tim Toldrum meghalt, akkor én vagyok a király!

Végül nem azt a változatot linkeltem be, amiben korona is szerepel, de Aaron Shepard weboldalán olyat is találsz.

Az ellopott korona

http://kidforum.otoiu.com/viewtopic.php?f=31&t=372 (olasz)

Vadászni ment a király, de valami szemtelen tündér nem ellopta a koronáját? Micsoda szégyen! Legkisebb fia kalandos úton visszaszerzi. Huh. Plusz a tóban raboskodó két királykisasszonyt is kiszabadítja. Segítő állatok, északi szél, kertésznek öltözés, válaszút – igazi kalandos tündérmese, CGI-ban gazdag megfilmesítésért kiált.

Csak ennyi?

Igen. Jó mulatást, jó mesélést!

kép forrása: https://pixabay.com/hu/vectors/corona-v%C3%ADrus-corona-koronav%C3%ADrus-4881520/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Szilvi, a kétfülű mesemondó. All Rights Reserved. | Intuitive by Catch Themes