Site Overlay

Adószám kocamesemondóknak – 1 – az érdeklődés felkeltése

A most következő két bejegyzés egy kis segítség lesz mindazok számára, akik adószámmal rendelkező magánszemélyekké akarnak válni. Avagy Legyen a „Tudsz számlát adni?” kérdésre az a válaszod, hogy „Persze, természetesen!”.

szamlatomb

Mire jó ez?

Arra, hogy jogilag tisztán vállalj mellékest. Esetemben mesemondás céllal. Persze egy kis korrepetálásért az ember még nem vált ki okvetlenül adószámot, helyette pfuj, zsebből zsebbe megoldjuk, de egyébként arra is van lehetőség, hogy korrepetálásra igényelj adószámot. Sőt, érdemes utánajárni, hogy nincs-e véletlenül a tevékenységeddel kapcsolatban valami jó kis adókedvezmény érvényben. Vannak kifejezetten adómentes tevékenységek, tipikusan a segítő “szektorból”.

Végeredményben pedig némi maceráért és a befizetett adóért cserébe tudsz például rendezvényeken is munkát vállalni, akik rendszerint akkor tudnak fizetni, ha le tudják könyvelni a kifolyt összeget. De ha nem adsz számlát, akkor ebből a körből kiesel, vagy marad a vállveregetés. Vagy a szokásos humisumi, de az egyfelől jogilag nyilván nem tiszta, másrészről a legkevésbé sem professzionális. Márpedig nekem nem elég, ha kedvesen tudok mosolyogni.

Egy kis kárpótlás a papírozásért és az adózásért, hogy az adószámmal együtt bizonyos összeghatárig még költségeket is elszámolhatsz, ráadásul blokkok és egyéb papírok nélkül. Nem kell nagy pénzre gondolni, egészen pontosan a számla értékének 10%-a, de az is valami.

Mire nem jó?

Fő megélhetési forrásként megjelölt tevékenység dokumentálására valószínűleg leginkább alkalmatlan ez az adózási forma. A konkrét konstrukció, amit mutatni fogok, akkor mutatja meg az igazi szépségét, ha az ebből a tevékenységi körből származó éves bevételed nem haladja meg a 8 millió Ft összeget. (2016-ban még 6 Mio volt.) Egy 2015-ös cikk szerint 6 Mio a határ az áfa alanyi mentességre, ér kötekedni, mert félre is érthetem. Úgy értelmezem továbbá a határt, hogy ez a teljes, költségekkel nem csökkentett jövedelmet jelenti, valamint minden más külső bevételi forráson kívül értendő, azaz például ha van egy főállásod amúgy, és mellette magánórákat adsz, akkor a főállásod nem számít bele. Fölötte már nem csak az áfa érvényes, amúgy is drágább lesz a menü. Ezzel az adószámmal ráadásul nem fizetsz be semmit az ÁFA fölött, vagyis se TB, se semmi. Bár most nem találom, valószínűleg van arra is szabály, hogy egy embernek hány ilyen adószáma lehet, mert azért ez tényleg elég kedvező konstrukció, ami ráadásul aránylag kevés macerával is jár.

Tehát röviden: mikor érdekel Téged, hogy adószámos magánszemély legyél?

A jelen és a soron következő írások Téged akkor érdekelnek, ha van olyan fő tevékenységed, azaz főállásod, amin keresztül befizeted az összes olyan adót, ami az állami ellátásokra feljogosít, háziorvosi szolgáltatások, hogy mást ne mondjak, de most szeretnéd megoldani, hogy tudj egy mellékes tevékenységedre számlát adni.

Előkészületek, ami nélkül bele se fogj a második fejezetbe

Mivel a tényleges tutorialt még úgyis össze kell szerkesztenem, most lesz egy kis időd az alábbi hozzávalókat beszerezni:

1 – Az első és legfontosabb: türelem.

Nem google, hanem NAV, oké? Nem lesz ergonomikus, és néha bénán reagál mondjuk egy félrekattintásra. Ha megszokod és nem kattintgatsz össze-vissza mindenhová, akkor nem olyan életveszélyes. Amikor először próbáltam az adószám igényléséhez szükséges formanyomtatványt kitölteni, csúfos kudarcot vallottam. Akkoriban volt a költészet napja, és arra gondoltam, hogy a NAV óriási ziccert hagyott ki, amikor elmulasztott csak az ünnep napjára egy különleges frissítést kibocsájtani. A lényege az lett volna, hogy a hibaüzeneteket kortárs magyar költők verseire cserélik. Ez a gyári hibaüzenetekhez képest semmivel sem adott volna több vagy kevesebb segítséget a hibák felderítéséhez, de idegesítő kódok és semmitmondó szövegek helyett Várady Szabolcs, Kiss Judit Ágnes és Varró Dániel remekeit olvasgathattuk volna.

2 – Ügyfélkapu regisztráció. A nyomtató-boríték-posta kombó a múlté, az Ügyfélkapu egy jó találmány.

Kb. 5 perc alatt regisztrálnak neked ügyfélkapu belépési jogosultságot bármely okmányirodában, és akkor csak a jelszóra kell emlékezned. A nyomtatvány beküldése ezzel egyetlen gombnyomásra redukálódik, hovatovább a későbbiekben számos ügyet intézhetsz majd az ügyfélkapun keresztül. Példának okáért az adóbevallásodat. Az egyszerűségnek 30 napos átfutási idő az ára, és nem, az adószámodat nem tudják e-mailben elküldeni. És semmilyen más, gyorsabb formában sem.

3 – Össze kell haverkodni a nav.gov.hu oldallal.

Bár biztosan meg van a saját belső logikája, ez egy könyvelőnek vagy valami jogi szakinak valószínűleg könnyebben detektálható, mint egy átlag halandónak.

4 – Kell az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram.

Innen tudod letölteni és telepíteni:

http://nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvany_apeh/keretprogramok/abevjava_install.html

Ugyanezt használhatod az adóbevalláshoz is, amit ha nem a munkáltatóddal készíttetsz, bizony mától a Te dolgod. Én azért szoktam magam csinálni, hogy évente egyszer vegyem a fáradságot, és ismételjem át az adózással kapcsolatos teendőket, a program használatát, a jelszót satöbbi.

5 – Kell a T101-es jelzésű nyomtatvány maga.

Ezt külön kell letölteni, telepíteni, és pont úgy néz ki az egész, mintha magát a nyomtatványkitöltő keretprogramot telepítenéd, de valójában úgy kell felfogni, mint egy plugint. 2017-ben a 17T101 jelzésű nyomtatvány lesz a te barátod.

Itt éred el: http://nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok

Figyeljük meg a terminológiák közti különbséget: „Általános Nyomtatványkitöltő Program” és „Nyomtatványkitöltő programok”. Szembeötlő a felhasználóbarát differencia, és ez a magas fokú user experience még sokáig el fog bennünket kísérni.

6 – Ki kell választanod a tevékenységi körödet az Önálló Vállalkozók Tevékenységi Jegyzékéből, azaz az ÖVTJ-ből.

Ez egy nagyjából tematikusan rendezett baromihatalmasnagy lista, mely az összes olyan tevékenységet tartalmazza, amire Magyarországon adószámot lehet kiváltani. Igen, ez lényegében tényleg egy idejétmúlt adminisztratív ökörség. Az első igényléskor hármat tudsz beírni, de később bármikor bővítheted a listát ugyanazzal a formanyomtatvánnyal. Elég széles a skála amúgy, ha a kondorkeselyű-csőrvédő hímzés pont nincs köztük, akkor fogsz helyette találni valami gumi témát, ami alá gond nélkül befér még ez is. Legegyszerűbben úgy találod meg az aktuális listát, ha rákeresel a kedvenc internetes keresőddel. Évente frissítik, de azért nem gyökereiben változik meg. Érdemes előre felkészülni a kívánt azonosítókkal, mert a keretprogramban már neeeem, nem fogsz tudni tematikusan válogatni, mint egy webáruházban. Viszont, ha elkezded írni a számot, a program fel fogja ajánlani az ugyanazzal kezdődő azonosítókat, szóval nem menthetetlenül ultrabéna, csak lehetne jobb is.

A KSH oldalán találtam elég jó leírást, PDF-ben letölthető több vonatkozó dokumentum is. https://www.ksh.hu/ovtj_menu.

Egyelőre legyen elég ennyi, hamarosan folytatom konkrétan a nyomtatvány kitöltésével.

adoszammindmap

Aki máris nagyon előre szeretne szaladni, annak

A többiek elevenítsék fel Kosztolányi Dezső témába vágó novelláját. Nem lehet elégszer mondani: szegény apád a hivatalban, a hivatalból, a hivatalért.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Szilvi, a kétfülű mesemondó. All Rights Reserved. | Intuitive by Catch Themes