Site Overlay

Szertár – csillagközi meseélmény

Középsuliban volt egy szállóigévé vált érzelmi kitörés, így szólt:

“Elköltözöm egy másik naprendszerbe! Hát mi van itt?!
Töridolgozat meg földrajz felelés! Más valami?!”

Izé. Lehet csomagolni? Volt nem is olyan rég az a podcast a Szertáron, amikor arról az új bolygóról beszélgettek, ami már ha úgy vesszük, tényleg tisztára olyan, mint a Föld. Tudod, a trappistás. Nem tudod? Jó, mindegy, itt a link a vonatkozó podcasthoz, amely megvilágította elmémet, a 7-dik perc 10-dik másodpercétől tessék nagyon figyelni, idézem a legfontosabb montatokat:

VK: Tudjuk egyelőre a bolygóknak a periódusidejét, ez elég rövid, tehát egy eléggé kompakt rendszerről van szó.

RbLc: Mennyi ott egy év?

VK: Egy nap. Egy nap, két nap, négy nap.

És nekem komolyan csak most esett le?! Sőt, lehet ám ezt fokozni, a Naprendszeren belül is találunk ékes példákat rá. Érted ezt? Dogonok meg az ő csillagászati ismereteik, az is valami?

Hát a három nap egy esztendő, az micsoda?!

Szóval ez van. Kiderült, miről is van itt szó. Semmi mese, semmi időutazás, fikció meg aztán pláne nem. Egyszerűen csak elküldtük a főszereplőt egy másik naprendszerbe. Ennyi. Hitted volna?

Egyébként érdekes elgondolkodni a folyamaton, hogy abból kell egy bolygó jelenlétére következtetni, hogy az elvonul a csillaga előtt, melynek fénye ilyenkor tőlünk nézve kissé megváltozik. Mától figyelni fogom azokat a meséket, amelyekben ilyen indirekt következtetés hozza meg a sikert, mert most bizony egy sem jut eszembe, de csak van valami! Neked beugrik egy esetleg?

Így van ez. Amúgy a sarki fényről is beszélgettek, amelynek kapcsán semmi szín alatt nem venném el Csenge kenyerét, aki már mesélt az északi fényről.

Egyébként ha már a TRAPPIST-1 rendszernél tartunk, természetesen meg kell említenem a trappista szerzeteseket, akik között szentek is vannak ám. Az ilyesmire pedig érdemes odafigyelni, ha vallásosan is megérint, akkor azért, ha sztorivadász vagy, akkor meg azért. Rafael Arnáiz Barón például meggyógyított egy Hellp szindrómával küzdő terhes nőt, aki kómába esett, miután gyermeke a hetedik hónapban császármetszéssel megszületett.

Így ni. Azt hiszem, erről a szertár podcastról most ennyit akartam mondani.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Szilvi, a kétfülű mesemondó. All Rights Reserved. | Intuitive by Catch Themes