Site Overlay

Mese vs. kísérlet – egy kísérlet

Szóval az alapötletet az ezennel induló bejegyzéssorozathoz a Szertár egyik podcastja adta. Az, amelyikben világítanak az élőlények. Eszembe jutott, hogy na erre lenne jó mesét találni, amiben világító élőlények vannak! Aztán eszembe is jutott egy, de azt majd a következő postban mondom el. (Hát jó, nem lesz hosszú.)

Szóval semmilyen írott vagy íratlan megállapodásom nincs a Szertárral, csak simán elkötelezett hívük vagyok. Podcastjaik kellemes, szórakoztató műsorok, sóskapucoláshoz, panírozás mellé és úgy általában mindenfajta kevés koncentrációt igénylő tevékenységhez szívesen hallgatom. És arra gondoltam, ki más keressen meséket a technikai és természettudományok tematikája mentén, ha nem a kétfülű mesemondó?

Szóval nem ígérem, hogy minden héten jelentkezem, azt sem, hogy minden podcasthoz fogok mesét találni (keresni), de azt igen, hogy érdekes lesz. És igyekszem nem csalni, de olykor lehet, hogy csak szőrmentén fogok kapcsolódni egyik-másik témához. Becsszó.

Szóval kezdetnek íme egy felvezető mese. Egy magyar népmese, biztosan ismered, vagy elemeire emlékszel még. Egy legény álmodik valamit, de csak akkor hajlandó elárulni, ha beteljesült. Persze így-úgy-amúgy eljut a palotába, de a királynak sem árulja el, mit álmodott, mi az a nagy titok, ezért a király befalaztatja. Azon van valami rés (a kőműves lefizetésének mozzanatára hadd hívjam fel a figyelmet), a legkisebb királykisasszony ott ad neki mindig enni. Hanem egyszer valamiért megharagszik a török szultán. Mindenféle fejtörőket küld a királynak, hogy ha meg nem oldja, hát vége az országának. Elsőnek például három szamarat küld, meg kell állapítani, melyik hány éves. Meg még két hasonló. Na és végre elérkeztünk a lényeghez.

Szóval a rejtvények megfejtéseit természetesen mindig a legény eszes javaslatai hozzák, és most tekintsünk el attól, hogy vajon működik-e, amiket mondd, vagy nem, mert hát nem, de mindhárom esetben egy-egy kísérlettel kell a választ meghatározni. Semmi varázslat, semmi trükk: csak egy “tudományos” próba, és máris meg van a megoldás.

Szóval ha én mesélném, egészen biztosan kitalálnék a fejtörők helyére olyat, amiket valóban meg lehet fejteni egy egyszerű, de kevésbé triviális kísérlettel. De a tanulság, hogy bizony sokszor elég egy picit gondolkozni, és próbát tenni egy technikai kérdés ügyében – úgy hiszem, méltó nyitánya egy Szertár-ihlette sorozatnak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Szilvi, a kétfülű mesemondó. All Rights Reserved. | Intuitive by Catch Themes