Site Overlay

Mítoszok csatája Aquincumban – ismét

Miközben a Mítoszok csatája jelentős technikai fejlődésen ment keresztül, jelesül van weboldalunk és hírlevelünk, melyre érdemes feliratkozni, szóval miközben mindezek történnek, a lelkesedésünk töretlen: 2022 április harmadikán nagyszerű mítoszok csatáját tartottunk az Aquincum Múzeumban.

Ilyen volt:

Az időpont determinálta a tematikát is: mi másról lehetne az országgyűlési választások napján mítoszokat mesélni, mint a döntési helyzetekről? Hat mesemondó mondott hat olyan mítoszt, amelyben egy vagy több szereplő komoly választás elé került.

Az eredetileg szabadtérre megálmodott törénelmi vásárra a vártnál talán kevesebben érkeztek. Ez részben köszönhető nyilván az országgyűlési választásoknak, hiszen sok háztartásban megy ilyenkor a lokisztikázás. De azért leginkább az esős, hűvös időre szeretnék ujjal mutogatni. Nem is meglepő: a mítoszok csatáját végül nem kint, hanem beltéren tartottuk. A hely kicsit szűkös volt, de az a kb. 40 ember, aki eljött, tulajdonképpen elfért. Hősiesen talpon maradtak azok is, akik a imitált ülő alkalmatosságok megfogyatkozásával a kényelmes állóhelyek közül választottak maguknak egyet, amiből arra tudok következtetni, hogy tetszett nekik a műsor.

Apropó, műsor:

Mit is mondjak, mit meséljek, Csenge szokott “adminisztratív” beszámolót készíteni. Nem unatkoztunk, képzeletben utaztunk:

  • északi mitológia: Stenszky Cecília
  • Róma: Dala Dániel
  • Görög miológia: Gregus László, Varga-Fogarasi Szilvia
  • Mongólia: Nagy Enikő
  • Cserkesz nart legenda: Zalka Csenge

Hat nagyon különböző mítosz hat nagyon különböző mesemondó tolmácsolásában. Nem maradtak el a tréfás kérdések sem, amire a közönség lelkesen szavazgatott. Bennfentes információim szerint még a legkritikusabb kamasz közönségünk is kőbe vésette, hogy legközelebb is eljönnek majd mítoszok csatájára.

A szavazatszámlálás közben egyébként még egy bónusz görög mítoszt is kapott a Nagyérdemű, melynek magyar hangja Zalaka Csenge volt. A nyeremény kockák el lettek vetve, és régi-új-mostmár hagyományunknak megfelelően a közönség tagjai közül is kisorsoltunk három szerencsés mítoszhallgatót, akik ezúttal múzeumi ajándékcsomagot vihettek haza.

A műsor olyan jól sikerült, hogy néhányan a helyszínen még melegében feliratkoztak a hírlevélre. Iratkozz fel Te is, hogy legközelebb (is) találkozzunk, addig pedig itt egy pár kép, így meséltünk mi:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Szilvi, a kétfülű mesemondó. All Rights Reserved. | Intuitive by Catch Themes